Järkviss­le Film och Media

INDAL­SÄL­VEN

Natur­rum­met i Järkviss­le Troll­by avveck­la­des i sam­band med för­sälj­ning­en av Troll­byn i april 2022. Den senas­te ver­sio­nen av Natur­rum­met, bestod av två delar: en kul­tur­hi­sto­risk del och en natur­hi­sto­risk del. Invig­ning­en var lör­da­gen den 25 juni 2011. En del av mate­ri­a­let finns nu i Järkviss­le Fol­kets Hus (Skans­borg) och i Wärds­hu­set i Liden. Här nedan redo­vi­sas bil­der och text under den dåva­ran­de rubri­ken: ÄLVEN.

Inte­ri­ör av dåva­ran­de Natur­rum­met i Järkviss­le Troll­by. Foto: Arne Johans­son. Sce­no­gra­fi: Ann Jerbo.
Flyg­bild den 2 okto­ber 1998 i syd­ost­lig rikt­ning över Indal­säl­ven och Järkviss­le kraft­verk med byn Sill­re i bak­grun­den. Foto: Tord Fors.

Indal­säl­vens vat­ten har sin egen vil­ja. Från Jämt­länds­ka fjäl­len genom Stor­sjön och Stor­sjö­byg­den, längs Medel­pads dju­pa och skogs­kläd­da dal­gång­ar ström­mar Indal­säl­ven. Den fort­sät­ter sin vind­lan­de resa mot kus­ten och Kling­er­fjär­den, någ­ra mil norr om Sundsvall i Medelpad.

Indal­säl­ven, tidi­ga­re i dag­ligt tal Ån eller Storån, kal­las även Jämt­land­säl­ven, Lit­säl­ven, Stor­sjöäl­ven och är en av Sve­ri­ges vat­ten­ri­kas­te älvar. Den är totalt 430 km lång och det tota­la avrin­nings­om­rå­det är ca 27 000 km² (yta mot­sv. land­ska­pet Norrbotten).

Indal­säl­ven har Sve­ri­ges störs­ta kust­del­ta. Det var omfat­tan­de redan på 1700-talet men väx­te ytter­li­ga­re efter ”Vild­hus­sens” töm­ning av Ragun­da­sjön (även kal­lad Gesun­den) den 6 juni 1796. Sand­lag­ren i del­tat ner till fast berg är 60 meter djupa.

Vid Stav­re­vi­ken möter älven fast berg och gör en 180-gra­dig sväng mot söder för att vid Fjäl dela sig i två gre­nar, Sörån och Nor­rån. Mel­lan des­sa gre­nar lig­ger Skepp­s­hol­men, som utgör Mid­lan­da flyg­plats sedan 1944.

Arne Johans­son

Pub­li­ce­rat 2025-03-24