Järkvissle Film och Media

UNIK STIG­PORT I LIDEN

Stig­por­ten i Liden i mäk­tig vin­ter­skrud. Foto 2009 Arne Johansson.

Stig­por­ten vid Lidens gam­la kyr­ka var ingång­en till kyr­kan och den omgi­van­de kyr­ko­går­den. Kyr­kan bygg­des 1510 och stig­por­ten tro­li­gen 1693. 

Tidi­ga­re omgär­da­des kyrk­plat­sen av en kraf­tig gran­häck, som 2017 togs bort. Häc­ken var i dåligt skick, men fram­för allt var det ris­ken för brand som var orsa­ken till bort­ta­gan­det. Gran­häc­ken anslöt tidi­ga­re direkt till stig­por­ten, var­för den idag upp­levs som i det när­mas­te övergiven.

Stig­por­ten som är byggd av trä anses som kul­tur­hi­sto­riskt myc­ket vär­de­full. Den har nyli­gen genom­gått en reno­ve­ring. De ned­re trä­stoc­kar­na har bytts ut. Omgi­van­de jord och gräs har tagits bort och ersatts av drä­ne­ran­de grus. Arbe­tet har utförts av J. Dah­lins Trä­hus AB. Kost­na­den har täckts av cen­tra­la kyrk­li­ga bidrag.

Stig­por­ten i Liden fotad från insi­dan av kyrk­plat­sen. Foto 2009 Arne Johansson.

Kort­fat­tat om stigport

Stig­port är en sorts över­byggd kyr­ko­gårds­grind. I nuti­da kyr­ko­gårds­mu­rar syns ofta stig­por­ten som ett litet hus inbyggd i kyr­ko­gårds­mu­ren, med en port genom vil­ken man går för att kom­ma in på kyr­ko­går­den. Den ned­re delen av ingång­en bil­da­de en hög trös­kel. En sådan utform­ning hind­ra­de dju­ren att kom­ma in på kyrkogården.

Kyr­ko­går­den och kyr­ko­bygg­na­den var under medel­ti­den helig mark. Vid blods­dåd hade bis­ko­pen att infin­na sig och med vig­vat­ten stän­ka bort det onda som hänt på plat­sen. Ingång­en mar­ke­ra­de entrén mel­lan världs­ligt och andligt.

Stig­por­tar av trä har varit myc­ket van­li­ga. Många medel­ti­da stig­por­tar för­svann under 1700- och 1800-talen.

Käl­la: Ann-Char­lot­te Evrung och Wikipedia.

Arne Johans­son

Pub­li­ce­rad 2024-10-15